top of page
גיאורגיה והקווקז
גיאוריה והקווקז
קתדרלת סמבה בטביליסי
קתדרלת השילוש הקדוש טביליסי (בגאורגית: წმიდა სამების საკათედრო ტაძარი) הידועה גם בשם סַמֶבָּה (בגאורגית: სამება) שפירושה השילוש הקדו ש, היא הקתדרלה הראשית של הכנסייה הגאורגית האפוסטלית-אורתודוקסית ומקום מושבו של הפטריארך הגאורגי, הממוקמת בטביליסי בירת גאורגיה. הקתדרלה נבנתה בין השנים 1995 ו-2004, והוא המבנה הדתי הגדול ביותר בגאורגיה ובכל עבר הקווקז, ונמנית בין הכנסיות האורתודוקסיות הגדולות בעולם.
גיאוריה והקווקז
מסע לקווקז-פירוט אתרים העתקה יוני 2011
רפובליקה מוסלמית שיעית. קיבלה את עצמ אותה ביום 30 באוגוסט 1991 לאחר התמוטטות ברית המועצות בשנת 1991. המדינה בעימות עם ארמניה על אזור NAGORNO KARABAKH. שטחה המדינה 86,600 קמ"ר. גובלת עם ארמניה 566 קמ"ר. גרוזיה 322 קמ"ר. איראן 432 קמ"ר, עם רוסיה 294 ק"מ, וטורקיה 9 ק"מ.
עוד 104,800 קמ"ר החלק האזרביג'אני של איראן. האזור היה נקרא בימי קדם ATROPAITENE, שמשמעו ארץ האש. אזור סלעי מוכה רעידות אדמה. הערים המרכזיות הן טבריז, ARDEBIL ואורמיה. הם דוברים ניב אזרי יחד עם פרסית.
האקלים שלה יבש. הנקודה הנמוכה ביותר שלה היא –29 והנדדקודה הגבוהה
גיאוריה והקווקז
יהודי כותאיסי
בכותאיסי הייתה מרוכזת הקהילה היהודית השנייה בגודלה בגאורגיה, שעד גל העלייה הראשון בשנות ה-70 של המאה ה-20 מנתה למעלה מ-20,000 נפש. בעיר ניצב עדיין בית הכנסת המפואר של הקהילה, שנחנך ב-1887, אחד משלושה בתי הכנסת שהיו בעיר. השלטונות המקומיים מטפחים את הרכוש הציבורי היהודי גם בהיעדר קהילה מאורגנת, שמתחילת המאה ה-21 מונה, בעקבות גל העלייה של שנות ה-90, עשרות משפחות בלבד.
גיאוריה והקווקז
יהודי גאורגיה
יהודי גאורגיה חיו לאורך מאות שנים במעמד של עבדים צמיתים. לפי החוקים בגאורגיה ניתנה רשות למלך, לנסיכים, לאצולה, לכנסייה ולבעלי אחוזות להחזיק בעבדים צמיתים [1]. בעל אחוזה יכול היה לקנות עבדים, יהודים ולא יהודים, מבין האיכרים, למכור אותם, או למסור אותם במתנה, ואף להמיר אותם כנגד בעלי חיים ובמקרה הטוב לתת אותם כמוהר לבנותיו [2]. טעות רווחת קובעת כי בגאורגיה לא נרדפו היהודים ואילו ההתפרצויות האנטישמיות בעת החדשה היו תוצאה של יבוא מרוסיה לאחר סיפוחה של גאורגיה לקיסרות הצארית הרוסית [3]. אף על פי שרמת האנטישמיות הייתה פחותה מאשר באירופה, מצבם של היהודים היה בכי רע וגרם לטמיעת יהודים ברצון או באונס ולהתמעטות מספר היהודים.
גיאוריה והקווקז
הסופר קורבאן סעיד בס
הסופר קורבאן סעיד בספרו 'אהבתם של עלי ונינו'. שמו האמיתי של קורבאן סעיד היה אסאד ביי, אך שם זה ניתן לו כשהתאסלם. במקורו היה יהודי יליד אזרביג'אן ושמו לב (=אסאד) נוסימבאום. וכך הוא מתאר את באקו:
בעצם אלה שתי ערים, האחת שוכנת בתוך האחרת כמו אגוז בתוך קליפתו.
הקליפה זן העיר שמחוץ לחומות. הרחובות שם רחבים, הבתים גבוהים. האנשים חמדנים ורועשים – העיר הזאת נוצרה מן הנפט הנובע מן המדבר שלנו ומביא עמו עושר. שם יש תיאטראות, בתי-ספר, בתי-חולים, ספריות, שוטרים ונשים יפות חשופות כתף.
גיאוריה והקווקז
היהודים ההרריים בקווקאז
הקווקאז הוא אחד האזורים הצבעוניים ביותר הן במראות הטבע שלו והן בנוף האנושי. שטחו 44,000 קמ"ר. הים האזובי והים השחור נמצאים במערבה והים הכספי נמצא במזרחה.
בהיסטוריה האנושית הקווקאז היה נקודת מיפגש בין מזרח למערב - בין אסיה לדרום מזרח אירופה. דרכו נדדו עמים ושבטים ורובם השפיעו על הקווקאז או הושפעו ממנו. בגלל מיקומו והסובלנות הדתית שלו, הקווקאז שימש מקום מיקלט לשבטים ולקבוצות נרדפים.
גיאוריה והקווקז
גיאורגיה חומר רקע כללי
גיאורגיה (גרוזיה) היא מדינה קטנה השוכנת לחופו המזרחי של הים השחור, באזור שבין הים הכספי לים השחור. היא מהווה את ליבו הכלכלי, החברתי והפוליטי של הקווקז הקטן (דרום קווקז) – ומהווה מעין גשר תרבותי וכלכלי בין אירופה לאסיה. נופים נהדרים שנעים מפסגות מושלגות, דרך ים ועד מדבר, היסטוריה מרתקת ועתיקה ,פולקלור צבעוני, תושבים מכניסי אורחים ושורשים יהודיים מרשימים.
גרוזיה נעשתה עצמאית בשנת 1991 , עם פירוק ברית המועצות ותושביה מכנים אותה סקארטוולו. למדינה גבולות עם רוסיה מצפון ,עם אזרבייג'ן במזרח, עם ארמניה וטורקיה בדרום, ובמערבה הים השחור.
גיאוריה והקווקז
בית הכנסת בירוואן וסיפור יהודי ארמניה
האם יש יהודים בארמניה? שאלה זו נשאלתי פעמים רבות לאחר שחזרתי מביקור בארמניה. התשובה היא חיובית ואף יותר מכך, יש קשר עתיק יומין ודמיון רב בין העם הארמני, אשר חלקו יושב על אדמתו וחלקו בגלות, לבין העם היהודי.
פעמים רבות נעשה ניסיון להשוות בין היהודים לבין הארמנים. נדמה שלמרות השוני הקיים בין העמים והתרבויות ניתן למצוא קווי דמיון בין שני העמים. הארמנים והיהודים עברו התנסויות קשות של גלות, של השמדה המונית ושל תחייה לאומית עם עצמאות מתחדשת, כנגד כל הסיכויים.
גיאוריה והקווקז
אל המעיינות החמים של טביליסי
טביליסי כובשת אותך מייד. עיר של מיליון וחצי תושבים. 100 לאומים שונים מתגוררים בה. עיר של מצודות, ארמונות, כנסיות, מסגד וכיפות של מרחצאות העושות שימוש בחמישים מעיינות של מי מרפא. טביליסי הרים סביב לה ונהר מטקווארי (קוּרָה ברוסית) עובר לאורך 36 ק"מ בתחומה. גם מאגרי מים גדולים מוסיפים לה צבע. שפע של צמחייה בגן הבוטני ששימש גן מלכותי במאות 18-17. שטחו של הגן 1,280 דונם והוא מכיל את כל צמחיית הקווקז, צמחי מרפא, עצי פרי וכ5,000- צמחי תבלין לצד צמחייה מהמזרח התיכון, דרום אמריקה, סין, יפאן וההימלאיה, טורקסטאן וסיביריה. בימיו הטובים היו בגן גם כ950- זני ורדים. המקום סובל כיום מהזנחה בשל היעדר סיוע.
גיאוריה והקווקז
עודפי חומר על גיאורגיה
קומפלקס מרשים של מנזרים בתוך מערות, המכסים שטח גדול באזור חצי מדברי. מקום זה הוא גולת הכותרת של הביקור באזור KAKHATELI. קשה להאין אבל אזור זה היה בימי קדם יער עבות. נאמר שיש כאן 12 מנזרים, אבל בשנים האחרונות נתגלו בחפירות אריכאולוגיות עוד ועוד מנזרים באזורא ומספרם מגיע כיום ל19- ועוד היד נטויה.
גיאוריה והקווקז
מאמר על ארמניה
ב-24 באפריל 1915 נעצרו כ-200 ממנהיגי הקהילה הארמנית באיסטנבול ונורו עוד באותו היום. באותו זמן החלו הפשיטות על כפרים ארמניים בפרובינציות המזרחיות. בנובמבר 1915 רוסיה הכריזה מלחמה על תורכיה וזו מצידה הכריזה על ג'יהאד. באותו זמן בוצע רצח המוני של החיילים הארמנים בצבא התורכי שפורקו מנשקם עוד בתחילת המלחמה.
במרץ יצאה הפקודה "לבצע טרנספר של אלמנטים עוינים מגבולות האימפריה לפנים הארץ". על הפקודה חתומים כל חברי היתיהאד. באותו זמן נאם אנוור פחה מול שגרירי מדינות המערב באיסטנבול והזכיר בנאומו את ה"חיילים הארמניים האמיצים שנלחמים למען ארצנו".
גיאוריה והקווקז
יהודי גיאורגיה
ארץ קטנה זו עם הרריה הנישאים אשר עבים יכתירו את ראשיהם ובקעותיה הפוריים והנהרים, עם נהרותיה השוטפים בעוז ומתפרצים בין סלעי מגור ויערות אורנים ואלונים, גאים וזקופי קומה; ארץ עשירה במעיינות מינרלים ומכרות שונים, היא אחת הפינות הכי מצויינות, לוקחות לב, ביופיין מפינות העולם. משוררים גדולים שרו על יופיה וביניהם המשוררים והסופרים הרוסיים פושקין, לרמונטוב, טולסטוי וּקנוּט הַמסוּן, הסופר הנורבגי בעל פרס נובל.
גיאוריה והקווקז
התנצלות על אי השתתפות במיפגש הקבוצתי
יש דברים בחיים שהם למעלה משליטתנו. לצערי, בעיצומו של הקיץ חליתי בברונכיטיס על גבול דלקת ריאות ונבצר ממני לקחת חלק במיפגש הקבוצתי שלנו. התכוננתי נפשית ופיזית להשתתף במיפגש הקבוצתי עם אנשים כלבבי ולצערי לא מתאפשר לי.
אני יכול לגלות לכם שיותר משנותן המדריך והמלווה הישראלי הוא מקבל מן הקבוצה - חיוך ומילה טובה שלכם שווה יותר מכל אוצרות אופיר. אני יכול לומר לכם ללא היסוס שאהבתי את חברתכם ואני מאחל לעצמי שגם הקבוצות הבאות יהיו כמותכם.
גיאוריה והקווקז
המלך דויד והמלכה תמר בגרוזיה
אם אתה נוסע ברחבי גרוזיה עד מהרה תבחין ברחובות הנושאים את שמו של המלך דויד AGHMASHENBELIS.
יחד עם המלכה תמר הפך את גרוזיה לממלכה גדולה.
דויד השני עלה לכס השלטון בגיל 16, בשנת 1089. אביו, גיאורגי השני, מינה אותו עוד בחייו, בלחץ האצולה, למושל שותף. מצב לא רגיל זה נבע מממעשי השוד וההרס החוזרים ונשנים של הסלג'וקים הטרקיים בתחומי גרוזיה. בכרוניקות בנות התקופה נכתב:
'הארץ הייתה ריקה ופכה ליער. במקום בני אדם, באו חיות פרא'. כתוצאה מכך נחלש כוחו של השלטון המרכזי והתחזק מעמדה של האצולה. המלך דויד נאבק בסלג'וקים ובה בעת נאבק באצולה.
גיאוריה והקווקז
האם האשכנזים הם צאצאי הכוזרים
הסופר ארתור קסטלר כותב בספרו 'השבט השלושה-עשרה' כי הכוזרים הם אבותיהם של הכוזרים – שבט ממוצא טורקי.
המשורר זלמן שניאור, סבר שזורם בו דם כוזרי.
פול וקסלר פירסם מחקר על היהודים האשכנזזים, שדעתו הם צאצאי עם סלבי שמוצאו משבטים טורקיים.
ההיסטוריון פולאק בספרו 'כזריה' כותבששבטים נוודים טורקיים בחרו עול תורה. מ300- שנות שלטונם נותרו שרידים ארכיאולוגיים. לדבריו הם היו יהודים, אך שרפו גופות המתים והקריבו קרבנות. לדעתו הם בני שבטשמעון או יששכר.
אלדד הדני אותו יהודי משיחי סיפר בירושלים שהאשכנזים הם צאצאי הכוזרים.
גיאוריה והקווקז
גיאורגיה חומר רקע כללי - יוני 2011
גיאורגיה (גרוזיה) היא מדינה קטנה השוכנת לחופו המזרחי של הים השחור, באזור שבין הים הכספי לים השחור. היא מהווה את ליבו הכלכלי, החברתי והפוליטי של הקווקז הקטן (דרום קווקז) – ומהווה מעין גשר תרבותי וכלכלי בין אירופה לאסיה. נופים נהדרים שנעים מפסגות מושלגות, דרך ים ועד מדבר, היסטוריה מרתקת ועתיקה ,פולקלור צבעוני, תושבים מכניסי אורחים ושורשים יהודיים מרשימים.
גרוזיה נעשתה עצמאית בשנת 1991 , עם פי רוק ברית המועצות ותושביה מכנים אותה סקארטוולו. למדינה גבולות עם רוסיה מצפון ,עם אזרבייג'ן במזרח, עם ארמניה וטורקיה בדרום, ובמערבה הים השחור.
גיאוריה והקווקז
בין הים הכספי לים השחור-26.1.2002
הקווקז גירה תמיד את הדמיון, אזרביג'אן עם סיפוריהם של הכוזרים שהתגיירו והיהודים ההרריים ששמרו על המסורות המיוחדות להם. גרוזיה היא קולכיס - ארץ גיזת הזהב במיתולוגיה היוונית, בגרוזינית: Sakartvello - ארץ של נופים מרתקים וכנסיות עתיקות בצד קהילה יהודית עתיקת יומין. ארמניה, ארץ של מנזרים עתיקי יומין, הצופה אל פני הרי אררט וסיפור תיבת נח, ארץ שמלכיה הראשונים נמנו על בית הורדוס. מסע מרתק בן 16 יום אל ערש התרבות האנושית. נפגוש כאן את היהדות ואת הכוזרים הבאים בשעריה, את הנצרות שעשתה דריסת רגל ראשונה במרחבי הקווקז ואת האסלאם שנבלם על-ידי הכוזרים שמנעו את התקדמותו לאירופה. ארצות על דרך המשי, שכל הכובשים הגדולים בהיסטוריה באו בשעריהן וכפו את מרותם.
גיאוריה והקווקז
2 היהודים ההרריים בקווקאז
הקווקז הוא אחד האזורים הצבעוניים ביותר הן במראות הטבע שלו והן בנוף האנושי. שטחו 44,000 קמ"ר. הים האזובי והים השחור נמצאים במערב והים הכספי נמצא במזרח.
בהיסטוריה האנושית הקווקז היה נקודת מיפגש בין מזרח למערב - בין אסיה לדרום מזרח אירופה. דרכו נדדו עמים ושבטין ורובם השפיעו על הקווקז או הושפעו ממנו. בגלל מיקומו והסובלנות הדתית שלו, הקווקז שימש מקום מיקלט לשבטים ולקבוצות נרדפים.
גיאוריה והקווקז
עודד קפליוק במסיבת הסיום
יהושע בנצי השורק כמו יהושע בן נון כבש עמנו בסערה את ג'ורג'יה, הוביל אותנו בחיפוש אחר סודה של המדינה ובדרך בהתלהבות אגב אורחא סטה קצת לטשקנט ולבוכרה היפה.
שרק והצעיד אותנו בגשם זלעפות עם מטריות בפסגות; הביא אותנו אל ביתו של בן הסנדלר בגורי, זה שדרס ברגל גסה ארצות ותרבויות.
למדנו הרבה תאריכים, שמות של קדושים ולוחמים בדרקונים ומספרים על דתות, אחוזים של חקלאים, של עובדי תעשיה ושל אנשי שירותים...
אוי השירותים השירותים, בול פגיעה וסרחון זוועה.
ועוד שריקה - המלכות לימין והמלכים לשמאל, משביחים בפורקן את אדמתה של ג'ורג'יה.
גיאוריה והקווקז
יהודי גיאורגיה נמכרו לעבדות
יהודי גאורגיה חיו לאורך מאות שנים במעמד של עבדים צמיתים. לפי החוקים בגאורגיה ניתנה רשות למלך, לנסיכים, לאצולה, לכנסייה ולבעלי אחוזות להחזיק בעבדים צמיתים [1]. בעל אחוזה יכול היה לקנות עבדים, יהודים ולא יהודים, מבין האיכרים, למכור אותם, או למסור אותם במתנה, ואף להמיר אותם כנגד בעלי חיים ובמקרה הטוב לתת אותם כמוהר לבנותיו [2]. טעות רווחת קובעת כי בגאורגיה לא נרדפו היהודים ואילו ההתפרצויות האנטישמיות בעת החדשה היו תוצאה של יבוא מרוסיה לאחר סיפוחה של
גיאוריה והקווקז
הצהרה על גניבה בקוטאיסי
בתאריכים 25-15 ביוני 2002 ליוויתי והדרכתי קבוצה מטעם חברתכם בארצות אזרביג'אן, גרוזיה וארמניה. ביום רביעי, 19 ביוני 2002, ביקרנו בין השאר בבית העלמין היהודי בקוטאיסי, גרוזיה. בזמן ביקורנו פרצה כנופייה של עבריינים לאוטובוס וגנבה 5 תיקים של הנוסעים, שכללו מצלמות, דרכון, כרטיסי טיסה, טלפון סולולרי וחפצים אישיים.
מהיכרותי את התנאים המיוחדים בחבר העמים (שירתתי כשנתיים כנציג של מדינת ישראל וערכתי ביקורים תכופים בכל המרחב), נכנסתי למו"מ עם 'מתווכים' מטעם הכנופייה. הודעתי להם שאם לאחר שנשוב מארוחת צהריים נקבל את החפצים שלנו חזרה, נתגמל את הכנופייה ולא נדווח למשטרה. היה ברור לי מניסיוני, וכך הובהר לנו על-ידי 'המתווכים', שהודעה למשטרה, יכולה לסכן אותנו פיזית וה ציוד לא היה מוחזר לנו. במקביל, דיווחנו על האירוע לקונסוליה שלנו בטביליסי, לרבות איש הביטחון של הקונסוליה.
גיאוריה והקווקז
המלך דויד בגרוזיה
אם אתה נוסע ברחבי גרוזיה עד מהרה תבחין ברחובות הנושאים את שמו של המלך דויד AGHMASHENBELIS.
יחד עם המלכה תמר הפך את גרוזיה לממלכה גדולה.
דויד השני עלה לכס השלטון בגיל 16, בשנת 1089. אביו, גיאורגי השני, מינה אותו עוד בחייו, בלחץ האצולה, למושל שותף. מצב לא רגיל זה נבע מממעשי השוד וההרס החוזרים ונשנים של הסלג'וקים הטרקיים בתחומי גרוזיה. בכרוניקות בנות התקופה נכתב:
'הארץ הייתה ריקה ופכה ליער. במקום בני אדם, באו חיות פרא'. כתוצאה מכך נחלש כוחו של השלטון המרכזי והתחזק מעמדה של האצולה. המלך דויד נאבק בסלג'וקים ובה בעת נאבק באצולה.
גיאוריה והקווקז
גיבוי של בין הים הכספי לים השחור
הקווקז גירה תמיד את הדמיון, אזרביג'אן עם סיפוריהם של הכוזרים שהתגיירו והיהודים ההרריים ששמרו על המסורות המיוחדות להם. גרוזיה היא קולכיס - ארץ גיזת הזהב במיתולוגיה היוונית, בגרוזינית: Sakartvello - ארץ של נופים מרתקים וכנסיות עתיקות בצד קהילה יהודית עתיקת יומין. ארמניה, ארץ של מנזרים עתיקי יומין, הצופה אל פני האררט וסיפור תיבת נח, ארץ שמלכיה הראשונים נמנו על בית הורדוס. מסע מרתק בן 16
גיאוריה והקווקז
גיאורגיה - טביליסי
אומרים על העיר הזאת שהיא כבר ראתה הכל: נוודים וסוחרים, ל וחמים ומשחררים, עריצים ואנשי רוח, מוסלמים ונוצרים, טורקים וסובייטים - ואת כולם נשא הרוח וטביליסי שרדה אותם וספגה מהם והיום היא עיר מעורבת ומגוונת.
למרות ההזנחה, המלחמות והשריפות הרבות, שמרה העיר העתיקה של טביליסי על צביונה. ראויים לציון מיוחד המרחצאות העתיקים וארמון המלכה מן המאה השמונה-עשרה וכן אזור סיאוני, שבמרכזו קתדרלה מעניינת, גם היא
גיאוריה והקווקז
ארמניה גירסה מורחבת כוללת אתרים
שמה הארמני: 'האי' איָהסטאן. בשנת 1988 פקד את ארמניה רעש אדמה, ובמהלכו נספו כ25,000 בני אדם וניזוקו קשה העיר לֶנִינַקַן וסביבתה. אסון דומה אירע בשנת 1926. שטחה של ארמניה 29,800 קמ"ר. ארמניה ההיסטורית שהייתה רחבת ידיים וכיום נהנות ממנה רוסיה וטורקיה. כ-3.5 מיליונים חיים בארמניה ועוד כ1.5 מיליון חיים בטורקיה, באירופה ובאמריקה. כ20% מן האוכלוסייה יושבים בבירה ירוואן. שנייה לה לנינאקאן
בשל שטחה הקטן מתגוררים הארמנים בצפיפות ואולי זאת אחת הסיבות לפזורה הגדולה שלהם.
גיאוריה והקווקז
יוני 2002 - מסע בקווקז
הסיפור כשאלוהים חילק את הארצות לעמי העולם
במוסיקה הארמנית בייחוד יש משהו עצוב. הנופים. הרדיפות האין-סופיות. הם טוענים שבסוף המאה ה19- ובראשית המאה ה20- הושמדו למעלה מ1.5 מיליון ארמנים. הטורקים שיתפו פעולה עם הגרמנים. הנאצים הכשירו את עצמם לקראת השמדת העם היהודי על ידי רצח הארמנים.
הטבע נלחם בארמנים. רעידות אדמה לאורך ההיסטוריה שגבו חייהם של מאות אלפים. אפילו בשנת 1988 נחרבה כליל העיר גיומרי, השנייה בגודלה בארמניה וגבתה חייהם של עשרות אלפים. העיר נבנתה מחדש והרבה בתים ריקים משום שהארמנים הפסיקו להאמין בארצם והם בורחים לכל העולם ובעיקר לקליפורניה, אבל אוהבים אהבת נפש את ארצם ומולדתם ותומכים בה. כובשים עשו בה שמות
ובכל זאת הארמנים – עם קטן ואמיץ יצא למלחמה נגד אזרבייג'אן וכבש את נאגורנו קראבאך.
bottom of page